Az étrend elkezdése előtt érdemes laborvizsgálatokat végeztetni. Ezek információt szolgáltatnak a kiindulási állapotról, valamint az évek során végzett kontroll vizsgálatok tükrözik a változás, remélhetőleg a javulás minőségét és mértékét.
További érv a vizsgálatok mellett, hogy így pontosabban be lehet állítani az étrendet a felhasználható alapanyagok tekintetében.

A laborvizsgálatok továbbá képet adnak bizonyos biokémiai folyamatok hátterére is. Ezekben az esetekben igény szerint lehet illeszteni a szükséges táplálékkiegészítőket.

Alap laborvizsgálatok, melyek Magyarországon elvégezhetők:

Ételallargia vizsgálat – IgE vizsgálat, ahol az ételallergia immunrendszeri válasz
További megnevezések még IgE-vizsgálat, nutritív allergiavizsgálat.
40 paneles (van 20 paneles is)

Ételintolerancia vizsgálat – IgG vizsgálat, ahol az ételintolerancia emésztőrendszeri válasz
Javasoljuk a számszerű értéket adó 226 paneles FOODTEST elvégeztetését. Erre a SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! zárt FB-csoport tagjai közül KEDVEZMÉNY jár azok számára, akik szakember által leírt állásfoglalással rendelkeznek a tüneteikről vagy már van diagnózisuk is.

Laktózintolerancia
Ez nem szükséges, hiszen az étrend a későbbiekben tejmentes, de elvégezhető. Mivel genetikai vizsgálat, ezért bármikor később is elvégezhető, nem állapotot mutat.

További Magyarországon és részben külföldön elvégezhető vizsgálatok még:

Hisztaminintolerancia, bélflóra állapot, neurotranszmitterek, speciális törzsek (pl. toxinképző, hisztaminképző), aminosavak, szerves savak, kryptopirolúria (tápanyaghiányos állapotra utal), mitokondriális működészavar, MTHFR génpoliformizmus (folsavfeldolgozási zavar)