Kertész Nikoletta Zita vagyok,

az oldal elindítója.

 

2012-ben ikreimet váró kismamaként nagy reményekkel néztem a jövőbe és SOHA nem gondoltam volna, hogy egyszer Facebook-csoportot, majd egy életre kelő mozgalmat fogok életre hívni.

A SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! csoport olyan szülőkből, családtagokból, gyógypedagógusokból, orvosokból, terapeutákból és tenni vágyókból áll, akik nem fogadják el azt, hogy az egészségesen született és szépen fejlődő gyermekük más irányba, az autizmus tünetegyüttes irányába karanyarodott.

Szeretnénk ezt a folyamatot visszafordítani.

A történetem pont olyan, mint a Tiéd.

De közösen tudunk rajta változtatni!

Bemutatkozás

3 gyermekem van, a 17 éves Dávid és az 5 éves ikrek, Hunor és Nimród. Győrben élünk.

Foglalkozásomat tekintve gépészmérnök, közgazdász, német műszaki szakfordító vagyok.

Majdnem 20 évet töltöttem el a szakmámban mérnöki, tervező, szervező munkakörökben az Audinál, Liebherrnél, egy egyedi gépgyártó cégnél, valamint egy sportközpontban is létesítményvezetőként. Végül visszahúzott a szívem a  kedvenc munkahelyemre, az Audihoz, ahol gépgyártástechnológiai tervezőmérnökként a V6/V8 főtengelymegmunkálás területén tevékenykedtem.

20 éve foglalkozom műszaki fordítással, tolmácsolással német nyelven.

Kedvenc hobbim a sport. Kézilabdáztam, futottam, aerobikoztam. Ma konditerembe járok, ahol kardiózom, súlyzózom, TRX-ezem és szeretem a funkcionális edzést is.

A kerteszniki.eu weboldalamon bővebben arról, hogy mivel foglalkozom ma.

 

Az út mérföldkövei, ahogy idáig eljutottam

A ma 5 éves ikreim egyikénél, Nimródnál vettem észre autisztikus tüneteket 18 hónaposan.  Mivel 17 éves fiam, Dávid értelmileg sérült, volt már anyai és nem “normál” gyermekfejlődéssel kapcsolatos tapasztalatom.

Neki súlyos és gyógyszeres kezeléssel nem uralható epilepszia miatt epilepsziasebészeti agyműtéte volt 2 évesen, ahol a jobb oldali agyfélteke hátsó negyedét távolították el. Az onnan kiinduló rohamok megszűntek, viszont a rohamtevékenység áttevődött a bal oldali halántéklebeny egy területére. Dávid értelmi fejlődése súlyosan lemaradt. Az akkor elérhető összes fejlesztést felkutattam a számára. Rohamai jelentősen csökkentek, de végül a 2015-ben bevezetett tejmentes-gluténmentes étrend hatására szűntek meg. Ma 3 éves szinten van. Beszél, de ritka, hogy a szituációknak megfelelően. Írni, olvasni soha nem fog, de a tableten és okostelefonon kiválóan eligazodik az ikonok alapján. Éjszakára sajnos nem szobatiszta.

Aranyos, nem agresszív, szociális, kéréseket teljesítő kisember, de 24 órás felügyeletet igényel.

Nimródnál 18 hónaposan a győri Gézengúz Alapítványnál az autizmus spektrum diagnózis valószínűség megállapításakor összedőlt bennem egy univerzum és elért a 20 perc depresszió. De megráztam magam, hiszen én ezen a sokkon és a gyászfolyamaton,  valamint az éveken keresztül tartó megoldáskeresésen egyszer már keresztül mentem. Még aznap azonnal megszerveztem az általam ismert fejlesztő terápiák közül mindet, ami Győrben elérhető volt.

Ez egy “tapasztalatlan”, első babás anyukának hosszú hónapokat, sőt éveket is igénybe vehet még ma is, az internet világában. Különösen úgy, hogy nem elég a hallottakat feldolgozni, a családban ezt el kell fogadtatni, hogy a gyermek számára megkezdődhessen a hosszú út. A családi hárításról és az akadályokról a Kölöknet cikke itt olvasható.

Mivel eltelt Dávid fejlesztéseinek kezdete óta több, mint 10 év, arra gondoltam, hogy kell lenni valami forradalomnak ezen a területen is, nemcsak az okostelefonok és más technikai újdonságok kapcsán. Az is motoszkált bennem, hogy nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba lépni. Vagy mégis?

 

 

 

Hatalmas, eszelős, éjszakákon át tartó kutatással jutottam el a ma összefoglalt autizmus komplex terápiáig, melynek célja, hogy az összes szervrendszert érintő teljes testi funkciózavart megszüntessük és a gyermeket „helyreállítsuk”, melynek eredményeként az „autizmus tünetrepertoárral” megegyező tünetek akár teljesen eltűnhetnek, de biztosan enyhülnek.

2014 év végén saját magam kezdtem bele Nimródnál az étrendi terápiába sok-sok kezdeti buktatóval. Ezek a diéták nemcsak az időt rabolták, hanem Nimród állapotában bár az értelmi tüneteket javították, de a fizikai állapotát még tovább rontották. 18 hónapos korára már gyakran volt hasmenése, és sok-sok emésztetlen ételdarab volt a pelusban. De 2 éves korára gyakorlatilag úgy ment át rajta az étel, hogy önthettem volna egyenesen a pelenkába is. Teljesen emésztetlen volt, sokszor híg, nyálkás hasmenéses. Közben Nimród elkezdett fogyni, szürkésfehér tónusúvá vált a bőre, fekete karikák a szeme alatt, áttetszővé, fogkövessé váltak a fogai.
2015 márciusában Németországban találtam végül egy orvosi praxist, ahol egyénre szabott étrendi és biomedikális ajánlást kaptam laborvizsgálatok alapján.

Majd a szorgos keresés kapcsán több Budapesten elérhető fejlesztő terápiát kezdtünk el Nimróddal.

  • 2014 év végétől TSMT, azaz egyénre szabott, tervezett szenzomotoros torna BHRG Alapítványnál,
  • 2015 áprilisától 2 éven át a halláson keresztül az idegrendszert stimuláló Tomatis terápia a Hallihónál,
  • 2016 márciusától folyamatosan ABA-terápia a GAPS Alapítványnál,
  • 2017 februárban kezdtük Győrben saját neurofeedback központunkban a neurofeedback tréninget,
  • 2017 augusztusban pedig az AIT-t, a Berard-féle hallásébresztést.

Nimród nagy meglepetésemre elkezdett fejlődni és nyílt ki a korábbi bezárkózott, rettenetes állapotból.

A komplex terápiának köszönhetően mára az autisztikus tünetek legnagyobb részét elhagyta. Mindent megért, nagyon kevés szóval már kommunikál, sokat halandzsázik.  Játéktevékenysége sem autisztikus már. Az ABA-terápia miatt például jutalmazásként újra meg kellett tanítani pörgetni, mert addigra már azt sem csinálta. Súlyos késedelmes beszédfejlődése és  lemaradása terén van még bőven tennivalónk.

A SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! Facebook csoport születése

A kutatásom terepe a “papírkönyveken” túl az internet volt, ahol a Facebook szülői csoportokban sok segítséget kaptam.

SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! néven 2015-ben alapított 2200 főt meghaladó létszámú FB csoportomba főként autizmus kapcsán érintett szülők csatlakoztak, de figyelemzavar, hiperaktivitás,más  idegrendszeri állapotok, ill. ételallergia, intolerancia, ekcéma miatt is. Egyre több gyógypedagógus, mozgásterapeuta és orvos is tag.
Csoportunk célja, hogy a komplex terápiás rendszerrel minél több gyermeken segíthessünk, minél szélesebb körben elterjesszük az új modern, hatékony terápiákat, melyek egyelőre sajnos főként magánúton elérhetőek.
Bővebben…


Amivel ma foglalkozom

Funkcionális táplálkozási tanácsadás

Nemcsak gyermekekkel, hanem „egészséges” emberekkel is foglalkozom. Ma már nem tudunk elmenni amellett, hogy nagyon sok a beteg ember és ennek látszólag nincsen oka. A funkcionális táplálkozási vonal pont a különböző állapotok okait tárja fel, ezekre ad személyre szóló étrendi-életvezetési javaslatot. Eredményként autoimmun hátterű betegségeket lehet sikeresen visszakormányozni, de a tüneteket legalábbis élhető szintre csökkenteni. Nem utolsó sorban “mellékhatásként” pedig fogyás, mondhatnám ideális alak érhető el.

Neurofeedback tréning

Kisfiam fejlesztése érdekében új terápiát honosítottam meg Győrben, Neurofeedback Tréning Központot alapítottam, ahol neurofeedback trénerként tevékenykedem. Csapatunk már 4 fős tréneri team. 2 gyógypedagógus, 1 kick-box edző és én.
Az ILF alacsonyfrekvenciás agyhullámtréning az idegrendszer önszabályozó mechanizmusát indítja be. Biztosan el tud érni pozitív változást, a kérdés a mérték. Sikertörténeteink száma folyamatosan növekszik.

Szülői tanácsadás

A csoportban és külön is foglalkozom szülői tanácsadással, melynek gyógypedagógiai részét kollégáim végzik.

Előadások

2015 nyara óta tartok előadásokat autizmus témakörben “SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! Az autizmus gyógyítása egy édesanya szemével” címmel. Eddigi helyszínek: Győr, Budapest, Nyíregyháza, Miskolc, Debrecen, Bicske, Gyömrő. Szlovákiában pedig Somorján és Dunaszerdahelyen.

Dr. Guseo András neurológus, funkcionális orvos, SM és fejfájás specialista meghívására 2 alkalommal tartottam előadást az egész napos Autoimmun Szeminárium rendezvényén.

Bartha Ákossal élelmiszerbiológus, táplálkozáskutató meghívására is már többször szerepeltünk együtt.

Gyermek funkcionális táplálkozás témában pedig 2017 nyarán a városi 3 óvoda egészségnapján Gyömrőn “Pörög a gyerek, de nem tudjuk miért? A táplálkozás hatása a gyermekek idegrendszerére” címmel tartottam előadást.

Terveim

A történetünkről, a modern és hatékony terápiarendszerről, annak történetéről könyvet írok “SOHA TÖBBÉ AUTIZMUS! Az autizmus gyógyítása egy édesanya szemével” címmel. Ezt egy újabb receptkönyv követi, amely az étrenddel kapcsolatos titkokra is fényt derít.

A Neurofeedback tréningről következő előadásomat az Érdi Neurofeedback Központban tartom 2017 novemberében.

 

Előadások a közeljövőben

FeeFoodExpo Budapest
Az első ételérzékenység expo és konferencia

2017. 10.13. 9:00 – 20:00
Budapest, Lurdy-ház

Az első ételérzékenység expo és konferencia rendezvényen tartok előadást, ahol 30 kiállító és 15 előadó szerepel.
Bővebben a rendezvényről itt olvasható.

 

 

 

 

 

 

Egészségnap Pilisvörösvár
2017. 11.11.  10:00 – 18:00
Pilisvörösvár, Művészerek Háza, Fő tér 127.

Komplex egészségszemlélet, életmód, gyermek egészség, funkcionális táplálkozás.
Idegrendszer fejlesztő terápiák.
Bővebben a rendezvényről itt olvasható.

A weboldalamon további információkról olvashatsz

www.kerteszniki.eu